Lexikon
Produkter
CHOKLAD UTAN TILLSATT SOCKER
Finns i både mörk, vit och som mjölkchoklad - innehåller ofta sötningsmedel. Choklad utan tillsatt socker innehåller i princip samma mängd kalorier som vanlig choklad så du kan enkelt ersätta dem med varandra (skillnaden är mängden socker). Prova att tillsätta lite kokosolja till chokladen när du smälter den, så blir den enklare att smälta och får en tunnare konsistens.
FIBERSIRAP
Fibersirap är ett fiberrikt och kalorisnålare sirapsalternativ. I de flesta av mina recept kan du byta ut fibersirap mot andra sorters sirap (bland annat lönnsirap, dadel- sirap, agavesirap, kokossirap och i många fall även honung om du föredrar det). Du kan däremot inte ersätta fibersirap med s.k. ”kalorifria" sirapssorter, då de inte har samma klibbiga konsistens. Fibersirap går att hitta i vanliga matbutiker.
PROTEINPULVER (KASEIN)
Kasein är ett mjölk- protein som tjocknar när det blandas med vätska, därför kan det oftast inte bytas ut mot vassle i recept. Kasein passar perfekt om du vill göra pudding då det får en tjock, fluffig konsistens när det blandas med vätska. I mina recept använder jag framförallt kasein som förtjockningsmedel, smaksättare och proteinkälla. Kasein tas upp långsamt av kroppen och går vanligtvis att hitta i större matbutiker.
PROTEINPULVER (Vassle)
Till skillnad från kasein tjocknar vassle inte när det blandas med vätska. Vassle tas även upp snabbare av kroppen än kasein. I mina recept använder jag framförallt vassle som smaksättare och proteinkälla. Vassle kan bytas ut mot andra proteinpulver som inte sväller med vätska. Precis som kasein går vassle vanligtvis att hitta i större matbutiker och innehåller vanligtvis sockeralkoholen erytritol.
LIGHTPRODUKTER
I flera av mina recept använder jag lightprodukter i form av till exempel cream cheese light, mager ost, gräddalternativ (lätt matlagningsgrädde), kvarg, lättmjölk och minifraiche. (I de fall där jag använder lightprodukter skriver jag ut fetthalten i form av % efter respektive ingrediens.) Är du inte ute efter att hålla nere kaloriintaget kan du självklart byta ut dessa mot fullfeta alternativ.
SÖTSTRÖ
Sötströ är sötningsmedel som både smakar och ser ut som vanligt strösocker, men innehåller inga kalorier och påverkar inte heller blodsockret på samma sätt som strösocker. Sötströ kan ge en något ”kall” eftersmak och kristalliserar sig inte som strösocker vid upphettning, men funkar trots detta vanligtvis utmärkt som sockeralternativ. Sötströ går att hitta i vanliga matbutiker.
VANILJEXTRAKT
Kallas också vaniljessens och används för att förhöja smaken i bakverk, samt ge dem en god vaniljsmak. Detta går att utesluta ur de flesta recept även om smaken blir absolut godast med! Kan även bytas ut mot vaniljpulver.
JORDNÖTSSMÖR
Jordnötssmör kan bytas ut mot andra nötsmör och även tahini om du gillar den smaken. Är ditt nötsmör väldigt fast kan du prova att värma det i mikron eller blanda ut med lite kokosolja för en mer flytande konsistens. Jag använder alltid sorter utan tillsatt socker i mina recept, gärna med 100 procent nötter.
PROTEINPUDDING:
Finns att köpa i kyldisken i de flesta mataffären. Finns i flera olika smaker som vanilj, choklad mm och passar lika bra i bakning som till mellanmål.
Begrepp
MAKROS
Makros är en förkortning av ”makronutrienter” och i boken används det för att du enkelt ska få en överblick över hur mycket kalorier, fett, kolhydrater och protein du får i dig per portion. Vi alla har olika behov och många av oss vill eller behöver av olika anledningar hålla mer eller mindre koll på vad vi stoppar i oss, därför finns denna information alltid lättillgänglig för varje recept. I beskrivningen till flera av recepten finns exempel på livsmedel du kan byta ut för att ha möjlighet att variera och anpassa rätten utefter dina preferenser och behov, var då uppmärksam på att makros kan komma att ändras och mängden kalorier, kolhydrater, fett samt protein blir därmed inte densamma.